Uppdaterat: Uttalande från Malmö Hotell- och restaurang-syndikat av SAC Syndikalisterna.

De juridiska efterspelen till konflikten gällande den medelmåttiga sushi-syltan Izakaya Koi rullar vidare. Statens politruk heter i det här fallet Mats Svensson och har åtalat 26 personer, i åldrar mellan 19 och 52, för egenmäktigt förfarande och ohörsamhet mot övermakten. Sydsvenskan skriver en notis om detta. Jag har tidigare skrivit om hur fallet behandlats i Arbetsdomstolen och att malmösnuten fått kritik för sitt ivriga sprejande. Polisen, speciellt i Malmö, är kända för att använda maffiametoder vid fackliga konflikter.

”Er vill man inte ha som ovänner.”
– Sympatisör till Koi till blockadvakter.

Reaktionerna från en del av Kois gäster och förbipasserande visade på en viss förvåning, man förstod inte att människor kunde ställa sig en mörk och kall vinternatt och riskera åtal och pepparsprej för någon man inte ens kände. För mig är det såklart inte lika märkligt, man känner samhörighet med andra kämpande arbetare och visar den solidariteten rent praktiskt. När man väl står det tätt ihop och knuffas med lede fi så känner man faktiskt också en rent fysisk samhörighet och gemenskap, det är något jag kan rekommendera! Och jag tror att det är en gemenskap som kan flytta berg.

Det vore lite för lätt att dra paralleller till konflikten kring Lilla Karachi i Stockholm, men inte så korrekt heller (jag misstänker för övrigt att den konflikten fått upp papperslösas arbete på dagordningen). De handlar inte riktigt om samma saker. Men i bägge fallen har en del högerfolk ropat på ett övergivande av den ”svenska modellen” när det gäller arbetsmarknadskonflikter, För mig är det lite dubbelt, jag hoppas naturligtvis att arbetare i landet ska börja ta för sig lite mer, men samtidigt är det ofta duktigt hård repression och kanske ännu sämre villkor på arbetsmarknaden som tvingat fram den militansen. Jag undrar om högerfolket verkligen förstår konsekvenserna av den politik de förespråkar, jag tror inte det.

Som en liten försmak kan jag rekommendera denna video från Syd-Korea:

Intressant? Klicka på länken i så fall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Nytt på konfliktbloggarna: Slutstadium om Muhammed-teckningarna, reciprocity om presidentvalet, mllstrm recenserar Cleaver.

Läsvärt på engelska: Wildcat om strejker.

Annonser