Skicka in eget material till Kim Müller!

Bloggen är till för att publicera och diskutera främst vad som händer ute på arbetsplatserna. Du kan anonymt (om du vill) skicka artiklar, berättelser, anekdoter eller betraktelser för publicering. För många är det känsligt att på ett rättframt sätt skriva om sitt jobb, så detta kan vara ett bra sätt att skriva och ändå kunna vara anonym. Dock tar vi oss rätten att välja vad som publiceras.

12 svar to “Skicka in”

 1. Erik Says:

  Nyhetstips.

  http://kollamag.se/2009/08/13/umeas-busschaforer-visar-vagen/

  Tänkte att det nog kan passa här med. 🙂

 2. Dan Ivarsson Says:

  Hej, Kim!

  Jag arbetar som journalist på Sydsvenskan. Och postar in här för att få kontakt med dig.

  Nu ska vi på Sydsvenskan göra en fördjupning om den autonoma vänstern i Malmö/Lund. Planeringen är 3-4 helsidor söndagen den 20 september. Ett projektnamn är ”den autonoma vänstern – så funkar det”.

  Bakgrunden är – förstås – att det senaste året har inneburit väldigt många uppmärksammade aktioner i Malmö/Lund: ESF, Reclaim, husockupationer, Stoppa matchen, Romano Trajo etc.

  Vad jag vill, och vad Sydsvenskans läsare vill, är att höra direkt från aktiva autonoma hur de tänker, vad de brinner för.
  Vi vill träffa många olika människor från den autonoma miljön – folk med lite olika perspektiv – radikalfeminister, afa-aktivister, husockupanter, syndikalister, reclaimare,
  Vi vill träffa enskilda personer som kan berätta om sina drivkrafter, vilka metoder de tycker är lämpliga, vad de vill åstadkomma… hur de ser på det gångna årets aktioner, framtiden för den autonoma rörelsen i Malmö/Lund

  Vi vill alltså träffa personer som själva kan berätta om sitt engagemang i den autonoma miljön. Skulle det bli en intervju i tidningen kan vi garantera att du/den vi intervjuar får läsa sina citat före publicering.

  Jag skickar det här meddelandet till dig, eftersom jag har läst en hel del på din blogg. Och sett att den är både forum för analys, kritik och debatt inom vänstern, inklusive den autonoma miljön. Alla debatter och länkar till din blogg visar också att det är många i den autonoma miljön som lyssnar på vad du säger.
  Därför skulle jag gärna träffa dig. I första hand för att prata. Och i andra hand – om du känner dig bekväm med det – göra en intervju.

  Du får gärna sprida det här mejlet och mina kontaktuppgifter vidare till andra personer i den autonoma miljön som du tycker att jag borde prata med – så kan de kontakta mig.

  Jag hoppas att du hör av dig!

  Vänliga hälsningar
  /Dan Ivarsson

  ==================================

  Dan Ivarsson
  Journalist
  Sydsvenskan

  Telefon: 040 – 28 12 97
  Mobil: 070 – 378 10 48
  Växel: 040 – 28 12 00
  Fax: 040 – 28 14 15
  dan.ivarsson@sydsvenskan.se

 3. SAC syndikalisterna Says:

  Hej Dan,

  Kolla på vår hemsida.

  http://www.sac.se

  Där kan du läsa om vår ”autonoma” fackförening.

 4. Erik Says:

  jag blir fan aldrig klok på vad svenska media menar med autonoma. finns väl lika många modeller som det finns journalister antar jag.

 5. Dan Ivarsson Says:

  Jag menar förstås inte att SAC är en autonom fackförening – däremot att en del (ung)syndikalister engagerar sig i utomparlamentariska aktioner. Exempelvis husockupationer.

  Men jag håller med er, SAC och Erik: ”autonoma” är en knölig term. Och det finns många modeller. Den som känner sig lite autonom får gärna vara med och definiera vad det innebär!
  Eller kom med förslag på bättre synomnymer: ”utomparlamentariska vänstern”? ”militanta vänstern”? eller ”den själv-valoriserande operaistiska spontanistvänstern”?

 6. Erik Says:

  ska man samla ihop allt som inte inte är knutet till partipolitken i ett och samma kluster så är nog ju vagare termer desto bättre. Autonoma för ju tankarna direkt till operaismen, vilket gör det hela något förvirrande. Vad media verkar villja sätta fingret på när termen används verkar ju vara att det är självbestämmande grupper som agerar utan att underställa sig en partidisciplin eller svea rikes agar. Vad som inspirerar ordvalet är nog ordets innebörd i andra sammanhang. Så varför inte använda ordets innebörd i en mer begriplig svenska? tex genom att använda en term som oberoende istället och se att dom likheter som finns inte är kopplade till ideologi eller hemliga sammansvärjningar.
  Alla försök att bevisa existensen av någon sorts gigantisk konspiration mellan alla aktivister i sverige har ju hitils bara lett till att journalister skämt ut sig själva rejält.
  T.ex: http://www.motkraft.net/text/378

  Det går inte att skriva om EN rörelse bortom grupperingarna kring de partipolitiska blocken. Det skulle behövas en ganska rejäl sociologisk uppdatering hos den svenska journalistkåren(iaf dom som hitils försökt ringa in den sk ”autonoma vänstern”) innan något vettigt kan skrivas om ämnet. Multituden av Hardht och Negri är inget dumt ställe att börja på för att få en mer uppdaterad bild av hur fungerande organisering och sammarbeten mellan grupper fungerar och uppstår idag än media och säpos förlegade teorier.

  Att blanda ihop aktivism, facklig organisering och husockupationer/gatufester är också rätt snurrigt.

  Sen skulle nog mycket journalistik ha en hel del att vinna på att journalister blev mindre konspiratoriska av sig. Släppa iden om en ”hård kärna” och att djurrätt, husockupationer och facklig organisering tex går att sätta under samma tak bara för att vissa håller på med alla tre. Det finns säkert fler syndikalister tex som spelar fotboll än som befriar minkar. Det betyder ju inte att det finns någon hård kärna av ”(ung)syndikalister”(???) som kontrolerar riksidrottsförbundet, eller att riksidrottsförbundet kan räknas in i något vänster-kluster.

  Istället för att klumpa ihop olika organisationer, tendenser och spontana motreaktioner med varandra så skulle det vara betydligt vettigare att skriva en artikelserie om oberoende motstånd i Malmö. Om ni tex till att börja med gör en intervju med Malmö LS(syndikalisterna), där ni har läst på rejält innan och genomför en seriös och ovinklad intervju så kan det öppna upp för flera intervjuer med andra oberoende organisationer och nätverk.

  Ni skulle på det sättet kunna visa att ni sätter ribban högre än mediadrevet och andra som inte skulle ställa upp på intervjuer just för att de inte vill bli felciterade, ihopklumpade med en drös organisationer som dom har lite eller inget gemensamt med och bemötta av journalister som om dom vore med i bandidos skulle nog vara betydligt mer positiva.

  Utan något sådant att grunda er credibilitet på tror jag att en intervju med er skulle vara alldeles för mycket att köpa grisen i säcken för många, för att ni skulle kunna ro projektet iland.

 7. Dan Ivarsson Says:

  Tack för kloka synpunkter, Erik!

  Jag tror inte heller på konspirationer – varken bland journalister eller vänsteraktivister. Men när man ser en tydlig trend i samhället så ställer man självklart frågan ”varför har det blivit så här”? En banal jämförelse: säg att väldigt många människor börjar skejta. Då kan man intervjua flera olika skejtare, fråga hur det kommer sig. Och de berättar kanske om nya, coola skejtfilmer eller den nybyggda skejtparken Stapelbäddsparken eller skejtkompisar från Göteborg. Det betyder inte att alla skejtare har exakt samma politiska åsikter. Det som förenar är att de gillar att åka bräda.
  Det kan finnas ett kluster av gemensam input/inspiration utan att det finns en övergripande konspiration. Det tror jag att Marx också skulle skriva under på.

  ”Autonom”-begreppet är inte huvudsaken. Men många (inte alla, föstås) av dem som engagerar sig i det senaste årets aktioner i Lund/Malmö etiketterar sig själva så. Exempelvis ungsyndikalister.

  Så här beskriver SUF Malmö aktiviteterna under sin klasskampshelg 28 – 30 augusti:

  ”Detta är en kurs för dig som vill ha en introduktion till autonom teori och vill lära dig hur du ockuperar hus, hur kapitalismen fungerar, grundläggande säkerhet med mera. Kursen riktar sig inte enbart till medlemmar i SUF utan även dig som är nyfiken på SUF, är organiserad någon annanstans eller inte medlem i en organisation men är intresserad av den autonoma rörelsen.”

  Så här skriver Malmöbaserade Kämpa tillsammans! (som själva beskriver sig som autonoma kommunister som vill sprida kunskap om den autonoma kamptraditionen) i skriften ”Samma fiender, samma kamp”:

  ”Den autonoma rörelsen är huvudsakligen en form av utomparlamentarisk organisering och en
  kampform, och alltså ingen ny vänsterideologi, det finns ingen autonomism. Bland de autonoma
  samarbetar många olika aktivister från olika ideologiska läger. Den politiska praxisen är alltså det som de autonoma grupperna i första hand organiserar sig kring, inte ideologier. ”

  Just så kan man kanske använda begreppet ”autonom” på ett fruktbart sätt: som beskrivning av en ”utomparlamentarisk organisering och en kampform”.

  Du, Erik, och alla andra är välkomna med fler kloka synpunkter – antingen här eller direkt till min mejl: dan.ivarsson@sydsvenskan.se

 8. lkajsdf Says:

  Det roligaste är reaktionen från de som jobbar där 🙂

 9. Fredrik Says:

  Den här killen har anammat Toyotas managementmetod som sin livsfilosofi och nu vill han att fler ska göra detsamma:

  http://www.umu.se/english/about-umu/news-events/campus-culture/newsdetail/lecture-on-toyotas-lean-production-philosophy—16-november.cid143536


 10. Jag vill se allaktivisternas flygblad, men kommer bara till Surftowbs hemsida. Var finns dom? Kan ni maila dom?

  Staffan Jacobson
  allaktivist -69
  staffan.jacobson@comhem.se
  Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s