Sydsvenskan skriver om att medlarfrihet, de offentliganställdas rätt att tala med massmedia om missförhållanden på jobbet, ofta försvinner vid privatiseringar. Som jag tidigare skrivit om existerar yttrandefrihet inte för arbetare, än mindre för de i privata bolag.

När tjänster som tidigare varit offentliga går ut på entreprenad blir den grundlagsstadgade medlarfriheten oftast bort, då kommuner inte kräver av upphandlaren att denna finns kvar. Sydsvenskan skriver: För personal på exempelvis privatägda Simrishamns lasarett, Arriva och Swebus är steget större att avslöja eventuella missförhållanden. Deras chefer har laglig rätt att ta reda på vem som berättat och ge dem sparken.

Detta är helt i linje med bland annat en funktion som upphandlingar och privatiseringar har i samhället, nämligen att bryta upp starka arbetarkollektiv. Nu för tiden står det i och för sig ofta i kontrakten att de nya företagen ska ta över den gamla personalen – men hur funkar det i praktiken när folk som varit anställda som sopgubbar i 30 år får byta bolag och plötsligt blir provanställda igen?

Och då går jag inte ens in på hur mycket sämre det blir för oss som brukare vid upphandlingar.

Den malmöbaserade gruppen Allt åt alla har skrivit om upphandlingar och privatiseringar på sin hemsida. Andra bloggare som skrivit är Svensson och Kaj Ravning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,