Sydsvenskan rapporterar idag om att någon har döpt om Stora Södergatan till Upploppsstråket.

Med tanke på att det var just på den gatan som antifascister lyckades genomföra en lyckad blockad 30 november 1991 så är namnet väl valt. Tidigare har man bland annat lagt in en egen minnesgatsten i gatan också, den kanske fortfarande finns kvar förresten?

Ordet ”Détournement” betyder att man gör om en existerande ”konstverk” och fyller det med en ny innebörd, tyvärr saknar vi ett vettigt svenskt ord för samma fenomen. Det händer trots allt lite då och då, till exempel var det några skojfriska personer som döpte om möllan-statyn Arbetets Ära till det mer passande Arbetets Vanära (komplett med turistinformation på tre språk). Själva uttrycket kommer från situationisterna och jag kan passa på att tipsa om att René Viénets lysande film La Dialectique Peut-Elle Casser Des Briques?, eller på engelska – ”Can Dialectics Break Bricks?” – en gammal Kung Fu-rulle som Vienet ”detournerat” och nu fått att handla om konflikten mellan proletariatet och ”byråkratklassen” i ett statskapitalistiskt samhälle, den som varit på Arbetsförmedlingen förstår vad jag menar….

Filmen är av ganska dålig kvalité men lite smårolig, den har engelska undertexter. Min favoritreplik är kanske på 6.32 men det finns mycket fint.

Annonser