Saxat:

Lördag 28/11 vid 21-tiden gjorde Malmöpolisen tillsammans med Länskriminalen razzia på det oberoende och självstyrande kulturhuset Utkanten. Vi hade en punkspelning på gång för kvällen med brittiska bandet Regmes och två svenska band, Victims och Pyramido, som var på turné. Knappt några besökare hade kommit ännu förutom banden och arrangörerna, när Malmös piketinsatsstyrka, med kravallhjälmar, rånarluvor och dragna batonger, stormade in dels via huvudingången och dels via en dörr de bröt upp in från en annan lokal. De betedde sig aggressivt och många i lokalen blev väldigt rädda.

Förutom de tjugo kravallutrustade poliserna hade de med sig ett släptåg på ungefär 25-30 civila poliser från kriminalpolisen i Malmö och Länskriminalen, bland annat flera IT-tekniker. Efter att ha fört ut samtliga ur lokalen, tagit personuppgifter och försökt fotografera alla, finkammade de lokalerna i sex timmar. Vid vår genomgång efteråt visade det sig att polisen stulit tre stationära datorer, tre laptops (av vilka två tillhörde privatpersoner som lämnat dem där och en innehöll vår kulturförenings medlemsregister), en digitalkamera, en router och en mobiltelefon. Eventuellt har de även stulit mer elektronik som vi inte har överblick över ännu.

I sin pressrelease vill polisen sedan få det att se ut som en svartklubbsrazzia genom att stoltsera med all beslagtagen alkohol som de påstår var till försäljning. Vad de inte berättade är att ölen stod inlåst i ett förråd och var inköpta av konsertarrangörer för att ge bort till banden, så kallad ”backstage-öl”. Banden spelar oftast gratis hos oss, mot reseersättning, och då har våra konsertarrangörer för vana att bjuda dem på öl som kompensation. Vad gäller ”slangbomberna” så talar vi om helt lagliga fyrverkeripjäser. Att någon lämnat dem på Utkanten är förstås beklagligt men det är omöjligt att hålla reda på vem som eventuellt glömmer vad någonstans i lokalerna med så mycket folk i rörelse.

Utkanten är ett oberoende och självstyrande kulturhus och ingen svartklubb. Vi har grupper som ordnar konserter med punk- och hardcoreinriktning, andra som jobbar med screentryck, en cykelverkstad, en anarkafeministisk kör, Forskningsavdelningen och folkköksgruppen Bröd & Frihet som lagar gratis vegansk mat varje måndag. Vår politiska grundinställning som kulturförening är dock frihetligt socialistisk och vi är övertygade om att detta är det verkliga skälet till tillslaget i lördags.

Med två veckor kvar till COP15-mötet i Köpenhamn vill de helt enkelt göra en razzia för att se om någonting planeras i våra lokaler. De vill även ta en närmare titt på forskningsavdelningen. Varför kommer det annars IT-tekniker på en ”svartklubbsrazzia”? Varför gör polisen inte en enkel koll på vilka som står bakom lokalen och kontaktar dem istället för att, som de säger i Sydsvenskan, söka svaret i datorerna?

Det är samma smutskastningsförsök och dåliga bortförklaringar som när de gjorde razzia på Aktivitetshuset 2007. Den gången var det dagen efter stormningen av Ungdomshuset i Köpenhamn, polisen skyllde på ”dåligt brandskydd” och påstod att de hittat ”brandfarliga vätskor” i lokalen när de i själva verket bara tagit framkallningsvätskor i fotolabbet. Ingen har åtalats för något brott från den razzian – och ingen kommer göra det denna gång heller oavsett vad polisen försöker fabricera ihop för historier och ”bevis” om ”bomber” och ”vapen”. Vi har över tusen medlemmar i föreningen. Alla är inte aktiva här varje dag men varje vecka utnyttjas Utkanten av väldigt många människor. I alla åldrar. Med olika intressen. Vi kommer köra på som vanligt med vår verksamhet oavsett vad kriminaltekniker eller andra fiender till vår verksamhet har att säga om saken. Vi är ingen rörelse man bara ”stänger ner” med hjälp av politiskt motiverade husrannsakningar!

//KULTURHUSET UTKANTENS PRESSGRUPP

Kim rekommenderar även Copyriots inlägg.

Uppdaterat på Sys

Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Sverige – en övervakad nation, Anders_S skriver Dubaifrossan, vsfstockholm skriver Alla ut imorgon!, socforum09 skriver Uppsala socialistiskt forum, Jinge skriver Socialdemokraternas Trovärdighet, andread0ria skriver Högerextrem politik i praktiken, del 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser