“Det har blivit så tyst på våra arbetsplatser”
Elsa, 58-årig förskolelärare

Efter en längre diskussion om privatiseringar, föräldrakooperativ och pedagogik yttrade hon dom här orden, hon tillade snart att det hon sa till mig sa hon såklart inte till alla andra som jobbade där eller alla föräldrar. Den enkla meningen “Det har blivit så tyst på våra arbetsplatser” är på sätt och vis radikal, mest för att den är sann.
Med dagens höga arbetslöshet och låga arbetstrygghet blir det tyst på arbetsplatserna. Den som tvivlar, ifrågasätter eller på annat sätt uttrycker en annan mening än chefen och ledningen riskerar sparken. Det är inget individuellt problem som handlar om ”skinn på näsan” utan handlar om strykeförhållanden i klasskampen. Yttrandefrihet finns inte för svenska arbetare idag.

“Liksom att luften inte är något vi tänker på, så länge som den finns där, är det lätt att bara ta yttrandefriheten för given, om man aldrig behövt pröva på dess motsats.“
Peter Englund

Ett lysande citat, som är helt taget ur sitt sammanhang. 91 tidningar har ett upprop för Dawit Isaak (en journalist som ingen av dessa tidningar anställde, han försörjde sig som städare istället) skrivet av Englund. Fantastiskt harmlöst naturligtvis. Jag har så svårt att se dom här människornas oförpliktigande humanism och medmänsklighet framför mig, vad vill dom egentligen? Är det möjligen att banka in mantrat ”att vi har yttrandefrihet i Sverige, och vi är dess förtrupper”? I så fall lyckades dom inte så bra, om syftet är att få fri Dawit Isaak lyckades dom, om möjligt, ännu sämre.

Lästips till journalister: Glamour i mediabranschens förlovade land

Dn Ab hd svd exp dagen sds metro

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Ikea:s fiffelbonusar, Jinge skriver Våldet i Västsverige, Johan Frick skriver Borås känns ”fult och kalt och kallt”, och så vidare, jesper skriver Saman Faramarzi visar fingret

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser