Det finns sällan några enkla lösningar, men ibland så….

I Malmö har det varit en ”rånvåg” (hur många rån har det varit?) mot kollektivtrafiken, det får Arbetsmiljöverket att kräva kontantlösa bussar i Malmö. Nu omedelbart stoppas kontanthantering kvällar och nätter. Vilket också innebär att man i de flesta fall slipper betala om man bara har kontanter (enligt min erfarenhet alltså). I förbifarten måste man också säga – herregud, ska man ändå råna och riskera någon slags påföljd så varför hålla på och råna busschaffisar på 300 kr?

Min enkla lösning på denna arbetsmiljöfråga är att införa avgiftsfri kollektivtrafik, man slår flera flugor i samma smäll. Dels slipper man avgifterna (som bara blir högre och högre), dels slipper chaffisarna handskas med pengar, trafiken skulle också flyta bättre.

Nu på lördag dyker det också upp ett gyllene tillfälle att propagera för de här åsikterna, då SUF Skåne organiserar en manifestation för avgiftsfri kollektivtrafik den 14/11 kl. 14.00 med samling på Triangeltorget i Malmö.

Läs också kallelsen till manifestationen och bjud in vänner och bekanta genom Facebook:
Politikernas nya regeringsförslag om en marknadsanpassad kollektivtrafik visar än en gång hur motsägelsefulla deras löften är. Samtidigt som man påstår sig ha ”världens bästa miljöpolitik” blir det dyrare att pendla miljösmart. Snart kan det vara billigare att ta bilen än att åka tåg till jobbet.

Förslaget som planeras skrida i verk år 2012, innebär att Skånetrafiken kommersialiseras och subventionerna tas bort. För oss innebär detta dyrare resor, färre linjer och sämre planering. De profitdrivande företagen skulle med största sannolikhet välja de mest lönsamma linjerna, vilket kommer drabba förbindelser med landsbygden. Med flera olika ägare kommer samordningen fallera och det kommer bli krångligt att planera smidiga byten. Inte nog med det – styrelseordföranden för Skånetrafiken, Lars-Ingvar Ljungman, är moderat och ser gladeligen hur biljettpriserna blir marknadsanpassade.

Under de senaste åren har vi dessutom fått smaka på vad Skånetrafiken rubricerar som ”god service” – höjda biljettpriser, avskaffandet av T+ till förmån av Fritidskortet (gymnasieungdomar tvingas nu betala 395 kr/månad istället för de tidigare 450kr/termin för att kunna åka på kvällar och helger), förseningar och borttagandet av flera stationer (bl a Östervärn i Malmö). Nu har vi fått nog. Vi tänker inte stillasittande tiga och titta på när människor med uppenbart dåliga omdömen dikterar villkoren för våra liv utan att vi ska ha något att säga till om. Vi vill inte betala för att pendla – att pendla är arbetstid! Vi vill inte begränsas för att vi inte har råd att åka kollektivt! Vi vill genom avgiftsfri kollektivtrafik verka för ett hållbart klimat!

För att sätta press på de ansvariga politikerna anordnar vi en manifestation den 14/11 kl. 14:00. Samling på Triangeltorget i Malmö.

– SUF Skåne

För den som vill engagera sig kontinuerligt för avgiftsfri kollektivtrafik så är det också uppstartsmöte för planka.nu -Skåne dagen efter manifestationen (facebook):

Engagera dig för avgiftsfri kollektivtrafik i Skåne!
Öppet planeringsmöte i Malmö

Under dom senaste månaderna har vi fått ett flertal intresseanmälningar från folk i Skåne som vill engagera sig i kampen för avgiftsfri kollektivtrafik. Både privatpersoner och grupper har hört av sig. Dessutom så är SUF-klubbarna i Skåne (Malmö, Lund, Österlen) sen länge mer eller mindre aktiva i denna fråga.

Därför bjuder vi nu in till ett öppet planeringsmöte i Malmö. En av oss som jobbat med Planka.nu i Stockholm kommer ner och hänger och berättar om hur vi arbetar med denna fråga. Men självfallet är det viktigaste att ni som är intresserade får en chans att träffa varandra.

Alla är välkomna, du behöver inte ha varit politiskt aktiv tidigare eller ha några helt klara idéer på vad du vill göra. Det går bra att komma förbi och bara lyssna och se om det är något för dig.

Hoppas vi ses där!
/Planka.nu Stockholm

Datum: den 15 november 2009
Tid: 16:00 – 19:00
Plats: Glassfabriken
Gatuadress: Kristianstadsgatan 16
Stad/ort: Malmö

Rekommenderas: Skumrask om det klasslösa samtalet, så plankar du bäst i Skåne.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Guillou Säpo-agent?, Bo Myre skriver Support the Fittja 10, Jinge skriver Riv ALLA murar!,

Annonser