Idag får en polis tramsa loss ordentligt på Sydsvenskan, lipsillen ondgör sig över de ”anonyma rykten” om polisvåld som finns efter att hans kollegor tokflippat utanför Romano Trajo. Han antyder att det inte förekommit något övervåld eftersom det inte kommit in några anmälningar. Det är naturligtvis inte sant utan ska ses som det propagandautspel det är.

Det finns ett par mycket lätta anledningar till att man inte anmäler övervåld från polisen :
1. Polisers ord väger i rättegångar tyngre än andra medborgare, i kombination med den beryktade kårandan gör det att det är mycket svårt att bevisa något om man inte har teknisk bevisning. Vilket man sällan har då polisen ofta har förstånd att välja tid och plats för misshandeln: inne i polisbilen, hissen på snuthuset eller undanskymda platser är populärt.
2. Att det är så svårt att få någon fälld gör såklart också att det inte ses som lönt att anmäla.
3. En anmälan innebär ofta bara obehag för en själv, man kallas till förhör och kan ibland räkna med att poliser på sta´n jiddrar med en (vilken dom har väldigt stort legala möjligheter att göra, de har trots allt våldsmonopol).
4. De som utreder brott begångna av poliser är, till skillnad från en del andra länder, också poliser. Hur villiga är de att sätta fast sina kollegor? Inte ofta.

Mellan tummen och pekfingret får jag ibland intrycket att Sveriges poliser kommer undan med ännu mer än sina kollegor i andra länder, där kan det till och med förekomma fängelsedomar (som efter Genua 2002). Medan i Sverige så har de väl aldrig ens dömts för de mord eller dråp de begått? Jag tänker till exempel på fall som Osmo Vallo och Johan Liljeqvist.

Men det här ska inte vara ett ensidigt inlägg, utan en polis ska också få komma till tals:
”Jag har sett så många fördomsfulla och onödigt brutala kolleger kränka, sparka och slå försvarslösa medborgare att jag mår illa.”

– Claes-Göran Hellsten, polisinpektör, som jobbat inom polisen i 30 år, DN 990426

För mer om demonstrationen igår, kolla Lundabor mot nedskärningar. De har även lagt upp en del bilder.

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Mixgårdens ungdomar och personal uttalar sitt stöd för de som vill ha Romano Trajo kvar i Lund, Jinge skriver Detta vill vi Afghanistan, eiz skriver Reclaim Rosengård, autonomak skriver Bokstaven D – kreditsystemet, Kaj Raving skriver Borgarna och jämställdheten – en omöjlig kombination, Kristoffer Ejnermark skriver Dicken rövslickar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser