Lasse Strömstedt avled i lördags i sitt hem, 74 år gammal. För min egen del kommer jag minnas honom för Kennet Ahl-böckerna, som han skrev tillsammans med Christer Dahl (under den gemensamma pseudonymen Kennet Ahl).

Framförallt var Grundbulten och Lyftet riktiga pärlor, med sin svarta humor, skildringar av snutar, tjyvar och brott men också en svidande samhällskritik.

Nu ska jag försöka få tummen ur och skaffa in ”Högriskbegravning” som är den sista boken och den enda jag inte läst än. Men just nu har jag, passande nog, Tjuvens dagbok på nattduksbordet.

En del av de tidiga verken finns också som serietidning och en film (min kopia är dock så dålig bild-kvalité att den knappt går att se).

Avslutar med ett citat ur Lyftet:
“Det borde vara förnedrande att dela ut pengar till folk, som får betala med att först vränga ut och in på sina liv och sen bli illa sedda och förtalade av grannar och allmänna opinionen. När det råkar ligga till så att det som delas ut i så kallat understöd och vårdbidrag inte är annat än små allmosor. Som drar ungefär fem procent av vad hela vårdsvängen kostar. Det som kostar är framför allt tjänstemännens löner och de påkostade arbetslokaler de kräver för sin trivsel. Klienterna för sin del skiter i hur det ser ut på byrån, förnedringen är ändå monumental. Det är i praktiken inget annat än det gamla goda förtrycket inom fattigvården som flyttat in i trevliga, moderna lokaliteter. Skeppsbrons gamla soppkök härbärgerat i ett elementhus.
Tvärt emot vad det vanligen framställs är det tjänstemännen som lever och frodas på skiten där nere, de utslagna, arbetslösa, kriminaliserade och hemlösa. Det är vårdtagarna som är själva den materiella grunden för deras existens. Sådant är inte trevligt att tänka på. Därför gör man inte det. Men nationalekonomiskt är problemet inte de som tar emot understöd utan alla de relativt högavlönade tjänstemän som delar ut allmosorna.”

Svd K-bladet, Aftonbladet, DN, HD, YA, Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser