Invånarna och butiksägarna i Västra Hamnen i Malmö är skräckslagna, rapporterar Sydsvenskan. Någon frågade vad som ska ”återtas” och det är väl inte så svårt att räkna ut, det finns ju en ström av arbete och pengar som går från stadens fattigare medborgare till de som äger fastigheter, butiker och ofta bor i Västra Hamnen. Jag minns när det byggdes och vi som bor i Malmö inte ens fick gå in i området utan att betala inträde. Nu kommer det antagligen inte befrias så mycket bruks- och bytesvärde på lördag men vem vet.

Pressmeddelande från arrangörerna, som kanske är ett bättre diskussionsunderlag än Sydsvenskans artikel.
Uppdaterat: En rätt kass krönika från KVP full med felaktigheter.

RECLAIM VÄSTRA HAMNEN!
BOSTÄDER ÅT ALLA!

Samling: 19.00 på Gustav Adolfs torg, sedan går vi mot Västra Hamnen.

”Malmö stad vill få Västra hamnen att framstå som ”en reklampelare vars ljus återspeglas i havet, synlig från när och fjärran”. Den överflödiga lyxen som de som bor där lever i, lyser snarare som ett hån mot resten av staden.
Bostadsproblematiken i Malmö grundar sig på ett skevt samhälle. Vi är trötta på att vissa områden gång på gång målas ut som segregerade när det i själva verket är hela staden i sig som är segregerad. Skulden för segregationen läggs allt som oftast på stadsdelar som Rosengård. I själva verket är det kapitalistiska strukturer och politiska beslut som gynnar de rika svinen i områden som Västra Hamnen som är det verkliga problemet. Det är upprörande att Contentus missköter sina fastigheter så pass att folk tvingas leva bland kackerlackor och mögel, men lika upprörande är det att det byggs nytt och dyrt i stadsdelar där höginkomsttagare och arbetsköpare kan isolera sig.

Västra Hamnen är det område i staden som ges högsta prioritet när det gäller utbyggnad. Det skall byggas 6000 km2 kontor och ca 500 nya bostäder som förväntas stå klara år 2011. Hälften av dem är dyra hyresrätter och andra hälften är ännu dyrare bostadsrätter. En lägenhet med havsutsikt kostar 50 000 kr/m2. Där kommer vi aldrig någonsin ha råd att bo. Det är absurt att det sker samtidigt som andra delar av vår stad förfaller. Det är politikerna som bestämmer vart resurserna skall satsas. Det är deras beslut som tas utan att någonsin gynna oss.

Vi vägrar blunda för den uppenbara orättvisan i vår egen stad. Vi ska sätta de rikas köpta trygghet i gungning. Det är de rika som är de riktiga bovarna. De lever i en dröm om det goda livet, en dröm som förutsätter klassamhällets bevarande och det verkar vara upp till oss att krossa den drömmen! De kommer aldrig att kunna stänga in sig nog för att vi inte ska kunna ta oss in! ”

DÄRFÖR STYR VI UPP EN RIKTIGT FET GATUFEST MITT I DERAS STADSDEL OCH ALLA ÄR VÄLKOMNA!

VI SES PÅ GUSTAV ADOLFS TORG KL. 19.00 LÖRDAGEN DEN 13 JUNI. VI GÅR MED TUNG MUSIK TILLSAMMANS I ETT FANTASTISKT DEMONSTRATIONSTÅG NER TILL VÄSTRA HAMNEN.

VI KRÄVER ATT KLASSLÖST SAMHÄLLE
OCH
BOSTÄDER ÅT ALLA I MALMÖ STAD!

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver I riksdagsvalet kommer SD in, Jinge skriver Teologiska fakulteter bör avskaffas, cappuccinosocialist skriver Ett par korta grejer innan jag knyter mig, andread0ria skriver Nyhet: Nazistkvinnor har också en egen vilja, Kaj Raving skriver Nytt bottennapp av Politikerbloggen, MJE skriver Vår glömska skymmer blommorna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser