Det känns en smula osannolikt att kommenterar något som Jonas Gardell skrivit, men nångång ska väl vara den första.

I ett tämligen hysteriskt inlägg på Sydsvenskans kulturdel skriver han om pöbelväldet på nätet – ”De ansiktslösa styr pöbelriket” – och han har faktiskt en del poänger, utan att förstå det själv. Jag citerar en bit:
När de första städerna växte fram i det gamla Mesopotamien fyratusen år före vår tidräkning uppstod också ett behov av en ordning som reglerade hur vi levde tillsammans, lagar som skulle hindra människor från att ostraffat döda varandra, roffa åt sig annans egendom, helt enkelt en överenskommelse hur vi skulle uppföra oss gentemot varandra. Genom lagen sattes gränser som skulle skydda den svage från att alltför hänsynslöst utnyttjas av den starkare.

Det han faktiskt har förstått, det är att det finns en kontinuitet i klassamhället – från tidiga slavsamhällen till dagens kapitalism. Kruxet är väl att han gillar det, han verkar på allvar tro att lagarna, forntidens såväl som dagens, är och var till för att skydda den svage mot den starke. För enkelhetens skull kallar jag alla tiders styrande för ”överklass” och där finns såklart samma kontinuitet som i samhället i övrigt, Gardell bortser helt ifrån att det är överklassen som är ”den starke” och alltid har sugit ut ”de svagare”, bland annat med att skriva lagar som skyddar och organiserar upp deras egna samhälle. Förr var det slaveri som gällde och nu är det ”demokrati”. Här blir det väl också lite passande att jag flikar in att jag ser ägandet som det främsta medlet för dagens överklass, jag menar alltså att det i huvudsak är kapitalisterna som utgör överklassen och inte politikerna. De äger våra bostäder, våra arbetsplatser och även om vi köper en film eller skiva så är det fortfarande dom som äger den, och Gardell och diverse hysteriska artister utgör deras nyttiga idioter.

Jag skulle kunna dra en hel del retoriska poänger med det barocka i att jämställa att man i skydd av massan kan såväl ladda ner Gardells senare bok som våldta och mörda men för helvete… Precis som det enda som hindrade oss från att mörda varandra (eller t o m fildela!) var lagarna. Jag hoppas i alla fall att Jonas Gardell får rätt, vi behöver en comeback för pöbeln i stor stil – nu har vi harvat på md trista klassamhällen i 5000 år så Let’s try some pöbelvälde!
Med de hårdnade villkoren på arbetsmarknaden, i takt med flexibeliseringen och fler osäkrare arbeten, så behöver vi också en återgång till hårdare metoder för att försvara (och utöka) våra rättigheter som arbetare. Ordet “pöbel” för tankarna till 1800-talet och en farlig folkmassa, och det är såklart det vi är för borgarna, jag hoppas att vi ser en återkomst för pöbeln, den farliga klassen som hotar etablissemanget. För det handlar allt mindre om att ha rätt och allt mer om att få rätt.

Läs gärna vad Copyriot skriver om Gardell också.

Pöbelvälde när det är som bäst

Pöbelvälde när det är som bäst

Läsvärt i sammanhanget: A Contribution to the Critique of Political Autonomy – Gilles Dauvé

Den fina bilden kommer från helgens ockupationsfestival, läs mer på Svd, Sys

Från Konfliktportalen.se: jesper skriver Vad var det vi sa? – Finanskapitalet, krisen och makten, Jinge skriver Mötet mellan Netanyahu och Obama, Anders_S skriver Idiotiska frågeställningar i media kring partiledardebatten, Krastavac skriver Augusti till augusti: Anställd, varslad och uppsagd, salkavalka skriver INFO OCH OCKUPATIONSFESTIVALEN, slutstadium skriver Nazirörelsen splittrad men fortsatt våldsam, Andrea Doria skriver om ockupantfestivalen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,