Idag var det fint demonstrationsväder i Malmö, och det tar jag tacksamt emot. Min dag började lugnt nog med frukost och kaffe, men snart bar det iväg för att spana in radikal distros nya Bokcafé Amalthea i hörnet på Kristianstadsgatan/Nobelvägen. Väl där tog jag en kopp kaffe och inköpte Med Lenin på byrån, nyligen utgiven av Pluribus förlag. Amalthea var fint och en del av grannpubens Nobes besökare tittade nyfiket in. Bokens författare, Andrés Brink Pinto, kommer och håller föredrag i Malmö nästa lördag, alltså 9/5 klockan 20.30, på Glassfabriken (som också ligger på Kristianstadsgatan). Föredragets tema är samma som bokens, det vill säga:

Med Lenin på byrån handlar om normer kring klass, genus och sexualitet, hur de återupprepades i den kommunistiska veckopressen samt vilka effekter skildringarna kunde få. Genom att tillämpa en post-strukturalistisk feministisk teoriapparat i sin analys visar Andrés Brink Pinto en ny väg för den arbetarhistoriska traditionen, en väg som tar hänsyn till att klassnormer formuleras genom och i samklang med beskrivningar av genus eller sexualitet. Därigenom blir det möjligt att skildra hur den kommunistiska rörelsens propaganda möjliggjorde ett heterosexuellt arbetarklassubjekt.

Mitt orealistiska huvudmål är att ha läst boken till dess, mitt delmål är att ha läst tillräckligt mycket för att kunna låtsas att jag läst den.

Skämt åsido, efter föredraget visas passande nog Andrzej Wajdas Man of Marble. Arrangörer för detta är Ett annat krig är möjligt och filmen börjar 22.00.

Człowiek z marmuru

Den nionde maj är en dag som det händer en del annat intressant på också. Hjältarna bakom en av Sverige bästa bloggar besöker nämligen Malmö och ”Makten på Jobbet”-kursen. Jag talar förståss om Postverket som skriver om sina jobb på posten, tillsammans med berättelser om strejker tidigare och på andra platser, relationen till chefer, arbetskamrater och ledningen osv:

Makten på jobbet – Kvarnby folkhögskola:

12.00 – Ännu en skitdag på Posten!
Folket från bloggen Postverket kommer och delar med sig av sina erfarenheter och kamper från terminaler och sortering på Posten. De berättar hur de byggt upp en arbetsplatsbaserad blogg och spridit den sedan 2006.
Postverket

Kvarnby Folkhögskola, “Röda Huset”, Industrigatan 4
Arrangör: Makten på jobbet/Motarbetaren

Efter mitt besök på Amalthea var det dags att gå hem igen för att senare gå ner till ”Revolutionär Första Maj” på Möllevångstorget, traditionsenligt hade revolutionärerna en helt oläslig affisch.

Dagens paroll var ”Vi vägrar betala för kapitalets kris!” och naivt nog trodde jag att de få och oläsliga affischerna kanske skulle leda till färre deltagare i år. Men så blev inte fallet. Inte mindre än 900 personer hade dykt upp för att demonstrera i år, fler än någonsin tidigare om jag inte misstar mig. Men om det inte beror på ett föga imponerande propagandaarbete kan det bara bero på helt andra saker, dels kanske den ekonomiska krisen men dels något helt annat – nämligen att den utomparlamentariska vänstern i Malmö står starkare än någonsin förr. Det förvånar kanske inte efter en väldigt händelserikt år där den autonoma vänstern fått mycket skit men också skapat många nya kontakter – jag menar att antalet deltagare på Första Maj främst visar på vad man gjort det senaste året, och det är en hel del. I Malmö/Lund-området har det varit en febril aktivitet – ESF under september som sedan följdes av en ny våg av husockupationer, mobilisering mot nazisternas demonstration i Lund 30/11 och vårt eget Vår Makt-arrangemang, sedan röjet ute i Rosengård som även autonoma deltog i och sedan har våren präglats av mer husockupationer och Stoppa Matchen-demonstrationen samt 8/3-arrangemang. Och under hela tiden har det också ordnats en hel del mindre aktioner och föredrag osv. Nu står ockupantfestivalen och stampar för dörren och utgången på den kommer säkerligen påverka rörelsens inriktning en hel del. Men först kommer ett protestmöte mot stängningen av ett LSS-boende i Malmö.

För den som orkar är det fest på Utkanten ikväll kl. 21:00 – Industrigatan 20, Malmö.

Men nu kommer nu äntligen lite bilder.

we-are-not-at-communist-party
SUF-Malmö med demons kanske snyggaste banderoll.

samling-mollan-mask-besk
Avslutning på Möllevångstorget

Frontbanderollen – Vi vägrar betala för kapitalets kris!

Frontbanderoll

media: Sys om demon, annat om Första maj – s, s,s, s, s,s, dn, dn,dn, dn,dn,s,s Aftonbladet 1, Aftonbladet 2,

Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Hur långt kan en anarkist gå? Samt bilder från KP:s tåg i Stockholm, jesper skriver Shora Esmailian från Antirasistiskt forum, Vida Latina skriver Man är bara man, Cvalda skriver Långfingrigt initiativ: Vägra betala deras kris, kvinnopolitisktforum skriver Kvinnopolitiskt forum presenterar: Med knuten näve kring diskborsten

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Annonser