Varslen har duggat tät på sistone, speciellt i bilindustrin, men i krisens spår följer också nedskärningar och åtstramningar i många kommunala ekonomier (som Lund där det nu ska sparas över 100 miljoner), diverse chefer svullar på med bonusar medan vi får se välfärden raseras. Eller så är det tänkt i alla fall.

Tycker du att det här är intressant? Klicka här så kan fler läsa det

Jag har varit med om ett par kamper mot nedskärningar i Malmö, samtliga har varit mer eller mindre framgångsrika, men ingen har lyckats helt. I samtliga fall har nedskärningarna blivit mindre än vad politikerna från början aviserat, och lokaler som en vårdcentral och fritidsgårdar har fått vara kvar. Så motstånd lönar sig, och det tror jag också gäller när det kommer till jobben, i Göteborg har t ex Hamn4an gått i strejk istället för att lägga sig platta, i Frankrike har arbetare kidnappat chefer som svar. Mobilisering underifrån är det enda som hjälper. Så här är ett par av mina slutsatser från de kamper som jag varit med om i Malmö, jag vill hemskt gärna höra andra exempel från andra platser där man kämpat mot nedskärningar och hur det gått.

Häng ut dom ansvariga  personligen. Dom ska veta att dom har ögonen på sig, dom ska veta att dom är ansvariga för dom beslut dom tar, passar det inte kan de strunta i att skära ner eller avgå, det är inte svårare än så. I Malmö har vi affischerat med de ansvariga politikernas och tjänstemännens namn, telefonnummer och e-mail-adresser, och det har funkat.

Tillsammans är vi starka. Visst är det bra att skicka in enskilda brev men de är lätta att ignorera. Skicka tjugo eller hundra brev. Samla kvarteret och storma in på kommunfullmäktiges möte, ockupera fritidsgården. Min personliga favorit är 70 barn som var med på ett stadsdelsfullmäktigemöte när det skulle beslutas om nedskärningar. Kaosigt som fan. De försöker göra nedskärningar i det tysta, det ska vi inte låta dem. De kanske vill prata med enskilda representanter eller en kommitté, gå inte på det, så många som möjligt ska vara med.

Låt dem inte splittra oss. De kommer att säga att om de inte skär ner på det och det så måste de skära ner på baaarnen eller nåt annat. Det är bara ett fult knep. Låt er inte luras in i fällan att ta ansvar för kommunens budget eller nåt sånt. Vi skall inte betala krisen. Om de vill skära ner kan de börja med sina egna löner och privilegier.

Lita inte på partierna – spela ut dom mot varandra. De som sitter i opposition kommer alltid lova guld och gröna skogar, men nästa gång kan det vara dom som skär ner. Men visst kan man påpeka att man inte kommer rösta på den som skär ner.
—–

Och för att det här ska få ett litet praktiskt exempel också där folk kan dra sitt strå till stacken så är gruppboendet Knäbäcksgången i Malmö hotat av nedläggning, här är ett flygblad skrivet av en anhörig:

Hjälp oss att protestera mot nedläggningen av gruppboendet Knäbäcksgången i Malmö

På Knäbäcksgången bor fem personer, med utvecklingsstörning, i åldrarna 35-50 år. De har bott ihop i många år, några av dem i stort sett hela livet. För 15 år sedan fick de ett nytt hus, det gamla skulle renoveras, och nu är det dags att renovera huset igen. Hur byggde man? Sociala resursnämnden har beslutata att det är för dyrt att renovera huset och beslutade iställer att flytta ut de boende när det blir lediga platser i andra gruppboenden. Beslutet är fattat på ett dåligt underlag och ingen hänsyn har tagits till behoven hos dem som drabbas av beslutet. Det framgår även att man behöver huset för utbyggnad av barnomsorgen.

Det har gjorts uttalanden, från tjänstemän, som att det är slöseri med skattebetalarnas pengar att lägga dem på den här gruppen, vilket säger en hel del om synen på människor med utvecklingsstörning.

Hjälp oss att protestera mot nedläggningen genom att maila eller ringar till ordföranden i sociala resursnämnden, Katrin Stjärnfeldt Jammeh.

Katrin.stjernfeldt-jammeh@malmo.se
tfn 0725-79 97 01

Tack från
Jessica, Urban, Sasa, Marianne och Aris

Har du frågor, ring Eva: 0734-43 81 14
———–

Bloggtips: Cvalda förklarar hur det går till när man skär ner genom att få arbetare att göra samma jobb med mindre bemanning. Mycket läsvärt.

Lunds sparpaket: 1 2 3
Protest i Lund
Om varsel på Volvo och krisen: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen., Kulturbloggen GT GT2 AB DN Svd AB AB Gt DN Svd uSvd Svd Svd Svd Svd Sys Sys2 Sys3

Från Konfliktportalen.se: tusenpekpinnar skriver Internet♥, MJE skriver Bukowski – reflektioner en sen natt., Kristoffer Ejnermark skriver Jean-Paul Sartre – Äcklet, kamratwot skriver Svartfötter, svartfötter, Baskien Information skriver Kamrat gripen för “terroristrelaterad” verksamhet. Antifascistisk kväll attackerad., Björn Nilsson skriver Klasskamp i Frankrike och Göteborg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Och dagens extra bloggtips är matona.

Annonser