Husockupanthösten är över, husockupantvåren är här. I sydsvenskan skriver man att orsaken ännu är okänd. Vill du bli mer uppdaterad än journalisterna, följ liveuppdateringen av ockupationen på motkraft, där finns även mer info.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Ockupanternas pressmeddelande:

“Idag, den 25:e februari klockan 11.00, slår Cafe 165 upp portarna i den gamla frisörsalongen på Sofielundsvägen 42 a. Vi kommer bjuda våra grannar på morgonkaffe och hålla öppet i 24 timmar. Alla är välkomna!

Contentus tycker att de äger den gamla frisörsalongen. Det stämmer inte, tomma hus är allas hus. Contentus tjänar på att ha tomma hus eftersom de får göra skatteavdrag för förlorad inkomst. De gynnas av att ha tomma hus och bostadsbrist som driver upp hyrorna Deras skatteavdrag som vi betalar. Det är våra hus eftersom vi via skattesedeln betalar för att de inte hyr ut sina lokaler. Om våra lokaler som står tomma, varför inte utnyttja dem?

– Vi bor osäkert, vi bor i andra, tredje hand, på tidsbegränsade kontrakt, några flyttar flera gånger om året, några bor på soffor. Vi söker våra bostäder på blocket där det ställs orimliga krav såsom att vi går med på att aldrig ta med besökare hem till vårat rum eller att vi lämnar några månaders hyror i deposition. Hur ska vi ha råd med det? säger Maja Nilsson.

– Vi har inga fasta jobb; vi är timanställda på snabbmatskedjor, i vården, i butiker, i restaurangbranschen, vi är studerande som jobbar extra för att få det att gå ihop. Vi kan aldrig planera våra liv; det är villkorat av anpassningar för att få behålla de få timmar på jobbet vi får, vi anpassar oss in i absurdum för att få någonstans att bo, fortsätter Maja.

Vi vill inte leva våra liv såhär och därför tänker vi göra något åt det. På Cafe 165 finns det en utställning om bostadsmarknaden för Contentus: hur vi bor, hur vi lever och vad vi behöver.

– Som tack för att Contentus får använda våra lokaler till utbildningsarbete, en boskola, så tänkte vi fakturera Contentus för lokalhyra och konsultkostnader, avslutar Maria Persson.

Cafe 165 kommer att hålla öppet hus hela dagen, det kommer sändas radio under hela ockupationen och det kommer finnas kaffe till alla. På kvällen, med start klockan 18.00, kommer vi hålla tårtkalas för att diskutera våra boendesituationer.

Välkommen till Cafe 165. Lokalen som vi alla betalar för!

/ Cafe 165”

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser