Här kommer ett inlägg från gästskribenten Ebba om världens dummaste snutar:

Det första som slår mig, innan de mer djupgående analyserna formas, när historien om de pratsamma snutarna först uppdagas är hur oerhört korkad poliskåren måste vara. Man har råkat få klart rasistiska och anstötliga uttalande på film och man lämnar in hela alltet till åklagaren. Vad trodde man skulle hända? Vi återkommer till det.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

I dagens Sydsvenskan rapporteras om att tjugotusen poliser har skolats i bemötande. De har lärt hur man ska uttrycka sig i tjänst. Vilka värderingar som man skall ha. De har alltså varit tvungna att lära sig att inte uttrycka sig till exempel rasistisk. Däremot är det helt ok att bli polis om man tycker att invandrare är blattar och apor. Och varför är det ok? Jo, det är så enkelt att det inte är någon nackdel om åtminstone en del poliser hyser sådana åsikter. För vad är polisens uppgift, särskilt pikéns? Att vara farbror myspolis som snällt ber folk att respektera äganderätten och inte göra åverkan på privat egendom? Naturligtvis inte. Polisens uppgift är att skrämma människor från att begå dessa handlingar. Genom hot, våld, trakasserier och så vidare. Och om man ska slå och förnedra unga invandrare, är det då en nackdel att tycka att de är ”apajävlar” och att ”de ska ha sig duktigt med stryk så att han inte kan stå på benen”? Nej igen. För vad hoppas polisen att en människa gör när han har fått sig så duktigt med stryk så att han inte kan stå på benen. Jo, att han går hem, slutar kasta sten, slutar bränna Shells släpvagnar och slutar krossar rutor på polisens fönster. Tack och lov fungerar det inte alltid. Ibland blir kraften så stor hos människorna att det är snuten som får stryk, eller åtminstone jagas bort.

Vid flera tillfällen har polisen poängterat att det var en tillspetsad situation. Hundratals stenar flög i luften. De fortsätter med att säga att det naturligtvis inte är någon ursäkt för uttalanden men det är tydligt att man försöker förklara varför poliserna uttryckte sig som de gjorde. Enligt dem kom stenarna först och sedan råkar de uppretade poliserna säga lite klantiga saker, uppenbarligen inget brottsligt eller något som strider mot vad en polis får säga. Men ordningen är den omvända. Ungdomarna i Rosengård och många andra vet polisens inställning. De flesta har säkert själva eller har någon vän eller släkting som blivit misshandlad eller trakasserad av polisen. För dem är det inte någon nyhet att människor får stryk i polisbussar och arresten. ”Det är ju så det är”, som en kille i Rosengård säger till Aftonbladets reporter.

Hur kunde man då vara så dum att man lämnade hela filmen till åklagaren? För visst blir det besvärligt för Malmösnuten att hantera detta. Man önskar ingalunda att attityderna ska komma ut, det har man ju tränat på. Kanske finns svaret i hur Ulf Sempert, Malmös polischef, uttrycker det när journalisten frågar varför han inte reagerade då chefsåklagaren hörde av sig angående uttalandena på filmen: han måste ha sett ärendet som ”ett ärende i mängden”. Är det så kanske att det inte är första gången Ulf Sempert hör talas om att snutar i Malmö uttalar sig kränkande på liknande sätt? Och är det så att han som vanligt inte tog tag i saken eftersom han inte såg det som något större problem. Så många gånger som personer som hamnat i uppretade situationer med polisen och då polisen använt ord som blatte, apa, hora, fitta, kommunistjävel mm så vore det ju märkligt om det aldrig nådde Semperts öron. Och han bryr sig inte, för inte kunde han tro att det skulle komma till allmänhetens kännedom.

Ja, Sverige förfäras än en gång av hur maktens lakejer agerar, men om en vecka är allt glömt. Utom i Rosengård och på Möllevången och Seved och på alla andra platser där snuten har våldsmonopol. Där fortsätter allt i samma spår. Ibland blossar protester upp och snuten massmobiliserar men för det mesta sker övergreppen i det tysta. Blir ärenden i mängden. Men varje ärende kan också bli gnistan som tänder elden. För killen som citeras i Aftonbladet uttrycker det man hoppas, att ”de aldrig kommer att knäcka oss”.

Ebba

På samma tema: Forever och Piracy

Länkar
Uppdaterade länkar: Dn1, Dn2, SyS1, Sys2, Ab1, svd1 svd2 Pol Verdens gang
Sydsvenskan – ”Neger Niggersson” figur i polisens internutbildning
DN AB Sydsv: 1 2 3 4 5 HD 6, AB2, Sydsv , DN , Svd och en av få artiklar där media snackar med folk i Rosengård – AB3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser