Jag och några andra från Motarbetaren intervjuade för några månader sedan tre kamrater som var aktiva ”Röda Packet” på 70-talet. Intervjuen jobbar vi fortfarande med, men som en liten teaser kommer här länkar till deras tidning, som vi alltså scannat in och lagt upp på nätet.

Röda Packet startades av folk från Förbundet Kommunist som en arbetsplatscell på Åkerlund & Rausing i Lund under slutet av 1972. Man gav till en början ut en månadstidning och den stod man och delade ut utanför fabriksgrindarna till de ungefär 1000 anställda. Efter hand så gick man ner till 4 nummer per år och man höll på i 4 år. Jag vet att jag är en smula knapphändig här men mer information kommer komma ut när intervjuen kommer.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

För mig var det lite av en överraskning att nästan samtliga vänstergrupper starta upp grupper ute på arbetsplatserna (nästan alla större industrier verkar ha haft sina ”celler”), vilket visar på en brist i vänstern och arbetarrörelsens historieskrivning, jag trodde faktiskt att de mest hade sysslat med Vietnam och annan (för mig) ganska ointressant anti-imperialism. Jag hoppas att de här inscannade tidningarna och intervjuen för min egen del kan vara en startpunkt för var jag kan hitta mer info om vad som hände på arbetsplatserna under de här åren, inte så mycket för på grund av vänstern deltagande utan för att den vilda strejkrörelsen är bland det intressantaste som hänt på klasskampens karta under modern tid. I vilket fall som helst tar jag tacksamt emot mer info om ämnet.

Tidningarna i sig är en hopkok av småroliga serier, artiklar om ”större” ämnen som oljan eller Chile, men med en tyngdpunkt på frågor som var aktuella i fabriken på den tiden. Och det är ju ingen slump att många av dom fortfarande är aktuella, texter om hetsen med övertid och ackord, brister i arbetsmiljön och fackets flathet är saker som alla är relevanta idag.

Vi har scannat in de tidningar vi hade tillgång till, och det var långt ifrån alla, och de ligger på Motarbetaren.

En bra startpunkt kan vara nr 3 – 75 där man summerar de tre år som tidningen då funnits och skriver lite om varför man skapade den och i hur den utvecklats. Ett par axplock av artiklar handlar om den nya tidsstudiemannen i nr 9 – 73, i efterföljande nummer står det lite om kriget mellan Israel och Egypten och Syrien och den efterföljande oljekrisen, i nr 1 – 75 står det om en arbetsnedläggelse. En av de intressanta artiklarna för att förstå tidsandan och den ideologiska kampen på arbetsplatserna mellan sossar och kommunister är brevet som en socialdemokratisk fackklubb på Volvo skrivit och den finns i nr 3 -73. Men bara serierna gör dom läsvärda!

Det var allt från mig nu, hoppas tidningarna kan vara till glädje för att se vad som hände då och förhoppningsvis som inspirationskälla till att agera på sin egen arbetsplats!

För övrigt ligger det en liten bonus-pdf längst ner till alla lunda-ockupanter – ett flygblad i form av en serie om ockupationerna 1969.

Länkar:
Sydsvenskan har en artikelserie om ”De (som) bygge Lund” i vilken man osmakligt nog fjäskar för alla kapitalister, de som svettades och bröt armar och ben för Rausings profit nämns inte speciellt. Det är i alla fall länken om Åkerlund & Rausing.

Marxistist Arkiv har en del om Förbundet Kommunist

Dåvarande Arbetarmakts kritik av Förbundet Kommunists fackliga linje.

Om Förbundet Kommunist på Wiki.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Konfliktbloggarna: Redundans, Acidtrunk feat. Omans artikelserie om den palestinska vänstern! Del 1, 2, 3, 4 och 5), Autonoma Kärnan, Johan Frick och Den Udda Vinkeln, Vardsgspussel.

Annonser