Heimstaden har köpt 17 nya fastigheter i området

Jag har delat ut en hel del flygblad i mina dagar, en ganska stor del av dom har tagits emot med något som knappast kan kallas entusiasm, därför var det något av en aha-upplevelelse när jag och andra kamrater i Autonomt Motstånd 2001 började en kampanj mot den hotande lyxrenoveringen av Södra Innerstaden i Malmö. När vi denna gång delade ut flygblad som direkt anknöt till människors boende och vardag så fick vi en enorm respons och stod i timmar och diskuterade med andra boende. Lyxrenoveringen eller gentrifikationen tog den gången inte den fart som vi befarat. man får anta att en hel del kapital istället hamnade nere i Västra Hamnen/Bo01 istället, men inflyttning har stadig pågått och en hel del hyresrätter har gjorts om till bostadsrätter.

När vi då satte oss ner och diskuterade troliga utvecklingar och vad som talade för eller emot lyxrenovering var en av sakerna som talade emot de många och små fastighetsägarna i området, många av dom är ”ur-hand-i-mun-värdar” som inte har några långsiktiga planer och knappt renoverar. Detta har delvis ändrat i och med att Heimstaden, Malmös tredje största ägare, har pyntat in 350-400 miljoner för att skaffa in 17 nya fastigheter på Möllevången. VD:n Patrik Hall säger till Sydsvenskan:
– Vi tycker att Möllevången är en levande stadsdel med vackra hus och med stor utvecklingspotential med Citytunneln och Triangelstationen.

Ja, Möllan är väl rätt ”levande” men det som framförallt utmärker området i kontrast till Göteborg och Stockholm är att det är den enda kvarvarande arbetarklassområdet som ligger centralt i en storstad, hur gärna man än vill jämföra Möllan med Söder eller Haga så funkar det inte, eller jämförelsen blir möjligtvis rättvis om man ser på antalet krogar och vilka som går dit, ser man istället på sammansättningen av stadsdelens faktiska invånare träder en helt annat bild fram men det är inte huvudsaken med inlägget så det spinner jag inte vidare på.

Nu är jag kanske ovanligt konspiratoriskt men jag misstänker att Heimstaden planerar att tjäna grova pengar på sina nya fastigheter, och det går inte att göra på de som bor där nu. Det kan tyckas motsägelsefullt men kanske är ytterligare försämringar att vänta, ofta går nedrisning och förslumning av ett område hand i hand med en efterföljande lyxrenovering. På det sättet får man områdets invånare att flytta och kan få in nytt folk efter att ha renoverat de gamla lägenheterna.

Jag bytte några ord med Pelle, som bor i ett av de huset som Heimstadens har sedan tidigare på Möllan och han berättade om försämringarna. Heimstaden hade till exempel tagit bort porttelefonen och portkoden, så man måste ha nyckel för att komma in, det innebär att besökare måste ringa upp så den dom besöker kommer ner och öppnar, för detta besvär hade man fått hela 30 kr i avdrag på hyran. Men den största förändringen var att man skulle införa ”självförvaltning” i kåken, man hade dragit ihop stormöten och berättat att nu ska ni sköta underhållet själva, det är demokrati och det innebär inget avdrag på hyran… Det är nog så man ska förstå ”demokrati” i kapitalismen – mer skyldighet, ansvar och arbete utan någon ersättning eller medbestämmande. Inte undra på att man är anti-demokrat.

Så det blåser verkligen på nytt, och det återstår att se om något motstånd kan mobiliseras, som jag ser det är kanske en kvartersorganisering nödvändig, att man träffas i sina kvarter och diskuterar problemen i området och kvarteret. Som hyresgäst har man inte så många möjligheter att kämpa legalt, men är man i tvist med hyresvärden kan man istället betala in hyran till länsstyrelsen (om jag minns rätt) och gör man det på ett koordinerat sätt blir det kännbart för hyresvärden. Det som talar för Möllan är att det finns mötesplatser och en möteskultur, delvis uppstyrd av Möllevångsgruppen, ett annat bloggtips är den alternativa guiden till Möllan – världens flitigaste slacker.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Annat – Glöm inte Vår Makt på Panora i Malmö. En annan som bloggar om sitt jobb har fått sparken, trots att hon varit anonym – nämligen Rosa tankar, läs mer på Aftonbladet och hennes blogg och hennes knaschef.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser