Nu är det höst och läsning, därför har jag slängt upp en liten bok-quiz. Skriv helt enkelt i kommentarsfältet vilken bok du tror citatet är ifrån. Den som gissar rätt vinner äran och berömmelse. Om det fattas rätta svar lägger jag upp ledtrådar om några dagar.

Jag passar samtidigt på att svara på Kulturbloggens frågor om mitt läsande, men först citaten:

Bok 1:
“Och det var just en sådan arbetare de behövde. En arbetare som kunde göra vilket jobb som helst på bandet, liksom han nere i södern likaväl kunde arbeta på åkrarna som på vägarna. Och som när det var nödvändigt också dög bra som arbetslös”

Bok 2:
“En vecka, efter en predikan av förmannen om vikten av att öka produktiviteten, ökade ***** takten och slipade av ett lager var tolfte sekund i stället för var fjortonde. När han vid ett senare tillfälle kom tillbaka från toaletten fann han ordet “RÅTTA” skrivet på svarvens sida. Och drivremmen var avskuren.”

Bok 3:
“Konversationen har ebbat ut för flera timmar sen. Någon av dom nya kommersiella radiokanalerna spelar upp sina band. Man kan nästan höra när dom vänder på dom och samma räcka låtar kommer en gång till. Kanaler som är skräddarsydda för det industriella arbetet. Som en gång slavarnas sånger på fälten. Rytmen underlättar arbetet, får armarna att fortsätta röra sig fram och tillbaka. Ingenting som sticker ut. Ingenting som bryter arbetstakten genom att göra dig förvånad, förundrad, förtjust eller förargad. Ingenting som kan få dig att stanna till.”

Bok 4:
“Och även om han lyckades hinna med tåget kunde han inte klara sig undan ett åskväder hos chefen, för vaktmästaren hade väntat på honom vid femtåget och för länge sedan anmält hans försummelse. Han var bara ett chefens kreatur, utan förstånd eller ryggrad.”

Bok 5:
“Det borde vara förnedrande att dela ut pengar till folk, som får betala med att först vränga ut och in på sina liv och sen bli illa sedda och förtalade av grannar och allmänna opinionen. När det råkar ligga till så att det som delas ut i så kallat understöd och vårdbidrag inte är annat än små allmosor. Som drar ungefär fem procent av vad hela vårdsvängen kostar. Det som kostar är framför allt tjänstemännens löner och de påkostade arbetslokaler de kräver för sin trivsel. Klienterna för sin del skiter i hur det ser ut på byrån, förnedringen är ändå monumental. Det är i praktiken inget annat än det gamla goda förtrycket inom fattigvården som flyttat in i trevliga, moderna lokaliteter. Skeppsbrons gamla soppkök härbärgerat i ett elementhus.
Tvärt emot vad det vanligen framställs är det tjänstemännen som lever och frodas på skiten där nere, de utslagna, arbetslösa, kriminaliserade och hemlösa. Det är vårdtagarna som är själva den materiella grunden för deras existens. Sådant är inte trevligt att tänka på. Därför gör man inte det. Men nationalekonomiskt är problemet inte de som tar emot understöd utan alla de relativt högavlönade tjänstemän som delar ut allmosorna.”

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Och nu svaren om mitt läsande:

1. Vilken bok läser du just nu?
Vredens druvor av John Steinbeck. Den är bra men än lite uppenbar ibland.

2. Vilken bok ligger på tur?
Efter arbetsschema av Johan Jönson tror jag. Men helst skulle jag vilja läsa Kanikosen (om jag kan få tag på den på engelska)

3. Vilket är ditt favorit-te?
Har inget speciellt favorit-té. Föredrar kaffe.

4. Vad tycker du om hösten, som årstid?
Den hamnar på tredjeplats, före vintern men efter sommaren och våren.

Läsvärt: En intervju med Mikkel Bolt om Ungdomshusrörelsen, om Restaurangen Josefina och blockaden mot dom skriver Ohyra och Arbetarperspektiv

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser