Jag har precis fått Vårdupprorets nyhetsbrev och tänkte helt sonika lägga ut det för vidare spridning samt uppmana folk att skriva på deras lista och demonstrera med dom den 22 april. Som bonus får ni lite länkar om strejkerna i Danmark och Sverige:

Sverige: Vårdförbundet utökar varslet, Förenade Vårdare, Sydsvenskan2
Danmark: Sydsvenskan, Politiken1, 40 000 demonstrerar, Politiken2

Mina tidigare artiklar: Internet och klasskamp, Vårdupproret
Bloggat: Trotten, Kommunisterna, politikerna som inte vill höja lönerna har också fått en del välförtjänt skit – för riktigt rolig läsning rekommenderas denna moderat

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det.

Nyhetsbrevet:
”Hej alla ni från allmänheten som stödjer oss!

Vi har haft stora problem med att skicka detta nyhetsbrev till så många mottagare (ca 30000 st). På grund av detta så har vissa av er fått brevet flera gånger – vi ber om ursäkt för det och hoppas att ni har överseende, det är viktigt att brevet kommer fram till alla mottagare.

Först vill vi tacka för det enorma stöd vi fått från så stora delar av Sverige. Tack även för alla uppmuntrande epost, brev och kommentarer vi fått på hemsidan. Nu börjar vi närma oss tidpunkten då vi planerar att lämna in en tryckt kopia av namnlistan till berörda instanser, samt göra en offentlig manifestation då vi samtidigt överlämnar namnlistan till regeringen.

Ni i allmänheten kan också fortsätta stödja oss och denna kamp om bättre löner för våra yrkesgrupper genom att delta i den kommande manifestationen den 22 April i Stockholm. Vi är även tacksamma om ni skriver insändare till olika dagstidningar
där ni motiverar värför våra yrkesgrupper bör få bättre lönepåslag.

Lite kommentarer om löneavtalet:
Sveriges kommuner och landstings (SKL) bud på 8.5% löneökning över tre år ett absurt hån mot hela vår yrkesgrupp. Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen på SKL verkar leva i en helt annat verklighet, då hon fortfarande menar att vi haft en fantastisk löneutveckling och borde vara nöjda med vad vi har. Det är nog dags för henne att lyfta blicken från skrivbordet och hennes förvrängda statestik och inse att hon faktiskt har fel. Varför går annars 3500 personer ut i strejk och över 10 000 personer gör sig beredda att säga upp sig? Det Ingela Gardner Sundström och SKL vill erbjuda oss i Sverige skulle inget annat land i västeuropa acceptera. Danmark, trots att de har mycket bättre löner än i Sverige, tackade ju nej till 12.8% löneökning (de kräver ju minst 15% löneökning) och har därför varslat samtliga 70.000 arbetande till strejk. Finland tackade år 2007 nej till 12.7% löneökning (och gav sig inte tills de fick igenom 24-28% löneökning). Jämför man ingångslönerna med andra länder i västvärlden ligger Sverige sämst utav 10 länder.
Vad fick SKL och Vårdförbundets styrelse att tro att vi i Sverige skulle acceptera 8.5% löneökning över 3 år. HELT VANSINNIGT!

Ni får även gärna skriva kort eller brev, SMS:a eller ringa till Sveriges Kommuner och Landsting och uttrycka ert missnöje med hur de värderar vår yrkesgrupp.

Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen
tfn 070-315 07 29
Staffan Löwenborg, förhandlingschef
tfn 08-452 76 11
e-post staffan.lowenborg@skl.se

Address:
Ingela Gardner Sundström
Sveriges Kommuner och Landsting
118 82 Stockholm

Vi upplever även att Vårdförbundets styrelse värderade våra yrkesgrupper för lågt när de började förhandlingarna. Vi tycker ju att de borde ha lyssnat mer på den arbetande personalen innan de gick ut och formulerade sina lönekrav i media. Lönekrav ska sättas efter vad de yrkesverksamma tycker de är värda, inte vad man tror SKL skulle gilla. Vi är inte rädda för SKL! Till vår stora lättnad valde ju dock kongressdeltagarna att förmedla vad majoriteten av Sveriges yrkesverksamma anser vara oacceptabla skambud. Vi som initiativtagare till löneupproret stödjer naturligtvis strejken som troligtvis nu träder i kraft den 21 April. Vi behöver ju arbeta på flera olika nivåer för att kunna få SKL och regeringen att förstå att vi verkligen menar allvar den här gången. Vi är fortfarande besvikna på att Vårdförbundet trots att de nu har chansen, inte vill höja sina ursprungliga lönekrav, men det finns ju fortfarande tid kvar…

Vi tänker inte ge oss den här gången. Vi har redan gett SKL lång tid på förhandlingar och ett nytt avtal får inte ta hur lång tid som helst. Vi är ju trötta på att vänta. Vi har väntat i leda på en bättre löneutveckling.

Det har varit mycket lokala demonstrationer runt om i landet på sistone vilket naturligtvis är glädjande. Detta måste ju även fortsätta. Vi anser dock att de lokala landstingen fortfarande verkar fortsätta att blunda för situationen och hånar oss med sina kommentarer i media. Vi anser att frågan om vår eftersatta löneutveckling måste upp på regeringsnivå om vi ska kunna få igenom våra lönekrav.

Därför planerar vi en gemensam manifestation/demonstration den 22 April i Stockholm. Vi tror och hoppas att denna manifestation kommer att bli en av de största någonsin. Men för att förverkliga detta behöver vi er hjälp både praktiskt och ekonomiskt.

Tisdagen den 22 April, kl. 11:00 kommer vi att samlas på Sergels torg (”Plattan”). Kl. 11:30 vandrar vi sedan med plakat ned för Hamngatan, Kungsträdgårdsgatan, över Strömbron, Slottskajen och stannar slutligen på Mynttorget (närmast riksdagen). Här kommer sedan fyra delegationer med 3 personer i varje grupp vandra med namninsamlingslistan till alla ansvariga ministrar i följande departement: Socialdepartementet, Finansdepartementet, Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Statsrådsberedningen. Vi kommer att demonstrera på Mynttorget då vi vet att flera av de politiska partierna träffas i riksdagen den här dagen. Vi har tillstånd från polisen i Stockholm att demonstrera fram till kl.16:00 så ta gärna med er matsäck eftersom det blir en ganska lång dag då vi belägrar oss på Mynttorget. Vi kommer även att göra en pressinbjudan så att media kan bevaka vår manifestation.

Vi hoppas att så många som möjligt kommer att kunna delta. Bjud gärna även med dina vänner, grannar och släktingar som ni vet stödjer oss.

Några praktiska saker:
* Gör gärna egna plaket där ni från allmänheten visar ert stöd för våra yrkesgrupper.
* Om ni har möjlighet ta gärna med en megafon om ni vill göra er hörda.
* Vi kommer att tillhandahålla kopior på vårt manifest som vi kan dela ut till de vi möter.
* Kan någon av er få med en/flera gamla sjukhussängar vore det effektfullt om vi kunde dra dem med oss hela sträckan fram till Mynttorget. Polisen i Stockholm har gett oss lov att göra detta.
* Frivillig person som vill spela nerbäddad patient kan vi säkert ordna på plats. Vi uppmanar er naturligtvis inte att stjäla en säng från sjukhusen, utan bara om ni vet var ni kan få tag på en som redan är kasserad. Även ni som har möjlighet ta gärna med rullstolar.

Vi kommer fortlöpande även att lämna ut viktig information på upprorets nyhetsida:
http://www.upproret.se/nyheter.aspx
Här finns även Pelle Höglunds gamla kampsånger att ladda ner och lyssna på. Det är bra om ni kan öva lite på texterna då vi tänker sjunga dem på Mynttorget!

Vi träffar förhoppningsvis många av er den 22 April i Stockholm!

Med vänlig hälsning,
Fatma Aslan Rolf Forslund
Leg. Sjuksköterska Leg. Sjuksköterska

PS. Som ni vet är vi ingen etablerad organisation. Vi är bara två sjuksköterskor som startat en namninsamlingslista på nätet. Tidigare har alla kostnader för upproret och hemsidan tagits ur egen ficka, men nu är våra egna resurser tömda. Vi är nu i slutfasen av vårt arbete. Den tryckta namnlistan kommer att väga 2,6 kg och ska tryckas i 30 exemplar á 500 sidor (tryck på båda sidor). Detta blir totalt 30.000 sidor tryck på 15.000 sidor papper. Med kraftiga rabatter blir tryckkostanden 7500 kr inkl. moms. Till detta tillkommer porto + kuvert som blir ca 4000 kr. Så totalt behöver vi samla in minst 11.500 kr. Vi kommer att handleverera 5 listor till berörda ministrar i regeringen den 22 April. Övriga listor kommer att postas till de 21 olika landstingen, SKL´s ordförande i förhandlingsdelegationen Ingela Gardner Sundström, medlarna samt Vårdförbundet.
Vill du vara med och stödja oss ekonomiskt så mottager vi gärna ett bidrag. Sätt in frivilligt belopp på vårt förfogarkonto som heter UPPRORET.
Bank: NORDEA
KONTONUMMMER: 3099 20 58929

Vi söker nu även frivilliga som kan ta på sig ansvaret att leverera namnlistan till kommunerna. Vi tillhandahåller länkar där ni kan printa ut namninsamlingen och sedan skicka den lokalt till er kommun. Tyvärr kommer vi inte från Västerås ha möjlighet att posta den till Sveriges alla 290 kommuner. Men om vi får någon från varje kommun att göra detta så skulle det underlätta vårt arbete enormt. Det rekommenderas att ni har tillgång till en snabb laserskrivare eftersom det blir många sidor att skriva ut. Intresserade att hjälpa till med detta kan emaila oss på: info@upproret.se”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

På konflikt:den udda vinkeln om dårskap.

Annonser