Idag är det 40 år sedan Martin Luther King Jr mördades, och även om han inte är någon av mina förebilder så blir man lite illamående över hur omhuldad han är idag, eller framförallt av vilka människor. Det är därför lätt att tro att han var lika populär på den tiden det begav sig, och så är inte fallet. Många av de som idag talar om honom tillhör samma höger som hatade mannen för 40 år sedan.

Och eftersom så gott som alla som refererar till honom idag, till leda, kör på ”I have a dream”-spåret tänkte jag presentera mitt favoritcitat av honom:
”I am only effective as long as there is a shadow on white America of the black man standing behind me with a Molotov cocktail.”


Där har vi en man som förstår kopplingen mellan reform och kravall!

Några andra som satt handling bakom orden, och lyckats, är den danska ungdomshusrörelsen. Det har varit tydligt att statens vilja att förhandla har varit kopplat till kraften hos rörelsen på gatan (fast staten hela tiden sagt motsatsen). Som nu drygt ett år efter rivningen har fått ett nytt hus. I och med att man nu fått ett hus så ställer det i mina ögon rörelsen inför ett vägskäl.

Frågan är om man nu, efter segern, kan hålla liv i den rörelse som varit extremt inriktad på just detta. Och i vilka frågor ska man då jobba med? Att skaffa fler hus, försvara Christiania eller solidaritet med rörelsens fångar är alla möjliga ingångar. Men för egen del har det varit lite frustrerande att se det gångna årets rörelse vara så fokuserad på att just få ett hus. Vad jag har sett har inga händer sträckts ut till möjliga samarbetspartners. Det har under de gångna året till exempel varit kraftiga protester mot nedskärningar i skola och barnomsorg, utomfackliga blockader från lastbilschaffisar osv. Även under själva kravallerna i Mars fanns det tendenser till plundring (och kanske därmed ett än bredare socialt uppror) som trycktes ner av ungdomshusaktivisterna – man ville begränsa konflikten till att handla om just huset, och därmed göra den ofarligare men kanske möjlig för staten att tillgodose. Jag vill här också passa på att inflika att jag inte ser våld eller kravaller som ett, i sig, revolutionär medel, det går alldeles utmärkt att kämpa för reformer på detta sätt. Man kan till och med hårddra det lite grann och se det som att en del av kravallerna kring Christiania har haft en väldigt tydlig kapitalistisk logik där man velat försvara sina jobb (som langare/pushers) och sin bransch (haschförsäljningen).

Läs även: Kollas Några reflektioner från upploppen på Nörrebro.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Om Martin Luther King Jr: DN, SvD

Om Ungdomshuset (och lite bus som varit inatt): Politiken1, P2, P3

Konflikt: Slutstadium, Undet täcket, Vardsgspussel, petter, Vida Latina

Övrigt: Trotten tipsar om Creeper. Forever United skriver om fotboll, övervakning och klass. Dom ljuger om South Park. Som Jag Bäddar är rolig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,