Igår rapporterade Arbetaren om att SAC har nått en förlikning med Lilla Karachi (ni vet, den indiska-pakistanska restaurangen i Estockholmo). Man fick inte de krävde 80 papp men det blev 65 000 till Muhammad Riaz som är nöjd men egentligen tycker han borde fått betydligt mer, och det kan man ju hålla med om.

I vilken mån man kan tala om ”seger” i det här enskilda fallet vet jag inte riktigt, men jag hoppas och tror att man satt de papperslösas villkor på agendan och det har förhoppningsvis lätt till att papperslösa vet vilka rättigheter dom har, hur de kan organisera sig och var de kan vända sig, samt att arbetsgivare passar sig lite. Sveriges arbetsgivare är i väldigt stor behov av uppfostran, det kanska beror på flumskolan eller curlingföräldrar att de beter sig som de gör?

En del andra saker i artikeln pekar framåt och är väldigt upppmuntrande, det jag tänker på är detta stycke:
Nu fortsätter Papperslösagruppens arbete och Lasse Morin hoppas att de ska kunna sprida mycket mer information om papperslösas rättigheter.
– Vi måste komma på fler metoder för att jobba mer förebyggande, så att papperslösa arbetare från början vet om att det faktiskt har rättigheter.
Papperslösagruppen kommer också hädanefter att sträva efter att förhandla för arbetare som har sitt jobb kvar.

Dels är det förebyggande bra, men också att jobba för de som har sitt jobb kvar, på det sättet kan man förhoppningsvis jobba med och för de redan existerande arbetarkollektiven och inte bara komma in ”på defensiven” så att säga.

En del av mina tankar idag går till de stödätande bönderna i centern och bratsen i MUF, trevligt att i alla fall en del av deras pengar går till Muhammad Riaz. Jag önskar för övrigt Muhammad lycka till med sin asylansökan.

En annan arbetsgivare som är i skriande behov av en skarp tillrättavisning är McDonalds i Nybro, som har en ny blockad på sig imorgon. På Motkraft har Handel- och servicesyndikatet ett mycket bra uttalande.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Övrigt om Lilla Karachi: Loke har skrivit, DN likaså, Petter, Forever United, Guldfiske har en intressant artikel om de papperslösas kamp i Italien.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser