Uppdrag Granskning avslöjade i höstas att de tre jättarna McDonalds, Burger King och Max hade papperslösa städare som arbetade för låg lön till vidriga förhållanden. Man har sedan dess sagt upp kontraktet med Capital Städ som stod för städning. McDonalds har däremot inte gjort rätt för sig gentemot de papperslösa städarna, därför kräver nu en städare i Nybro (som jobbat för 33 kronor i timmen, sex timmar per natt, sju nätter i veckan) ersättning för den tiden han slavade där. Till sin hjälp har han syndikalisterna som idag genomför en blockad som Barometern rapporterar om. Barometern har även en del bakgrundsmaterial och ett bildspel från blockaden (tanten med röda mössan är min favorit).

Papperslösa invandrares arbete har äntligen uppmärksammats mer och mer nu, och det är helt enkelt tack vare arbetarnas egna klasskamp, i många fall kanaliserad genom SAC (för övrigt verkar också Fastighets vara på hugget). Fallet med Lilla Karachi antar jag att de flesta hört talas om.

Blockaden verkar ha varit lyckad, och man har stängt till helt, och inte bara delat ut flygblad. Vad jag förstår så har polisen gått med på det. Däremot verkar Nybros nazister ha förstått sin historiska uppgift som kapitalets lydiga bandhundar och framför visa hotelser. Efter att ha tjafsat och hotat lite verkar dock en Blood & Honour-prydd nazist ha slagit till en ärofylld reträtt (en så kallad frontutjämning kan hända).

Franchise-tagaren som driver stället håller inte med om att hon ska betala utan tycker att det ska underleverantörer göra. Själv har jag inget emot att det notoriska fuskbolaget Capital Städ och ägaren Monte ska hosta upp pengar, men nog har även hon tjänat grova pengar på den papperslösa städningen och borde därför också pynta. Jag hade ingen aaaaaning, yeah right.

Men det finns också andra sätt än blockader om man vill sätta press på restaurangen, något som använts nyligen är att man helt enkelt bokar upp ställen, eller bara går in och sätter sig och beställer kranvatten och på så sätt ”ockuperar”.

Vill man läsa mer om papperslösa arbetares situation är petters post en bra utgångspunkt. Han har även en artikel i Expressen. Även Samhällsfeber har en utmärkt artikel där han förklarar att de papperslösas kamp är bra för arbetarklassen i stort. Slutstadium var med och blockerade Lilla Karachi och zwitterjon om anschluss. Även syrran skriver om vår tids slavar. Redundans skriver om organiseringen av papperslösa och Arbetsdomstolen.

Mitt lästips för de som jobbar på Donken: Alternative Crew Handbook

Intressant? Klicka på länken i så fall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser