Uppdaterat: Så gick det sen – DN SvD

Att starka kollektiv lätt uppstår bland yrkesgrupper som utsätts för våld, hot eller farliga miljöer (t ex vårdare och gruvarbetare) är något jag skrivit om innan. Det borde inte förvåna någon att det alltså finns ett starkt kollektiv hos polisen; något som ofta beskrivs som ”kåranda” där man håller varandra bakom ryggen (ofta helt oavsett om man följt lagen eller inte).

Jag trodde mest den starka kårandan innebär att man höll ihop mot samhällets övriga invånare, men nu visar det sig att man även är beredd att ta till utomfackliga metoder gentemot polisledningen. I dagens Sydsvenskan står det om denna aktion, där alla poliser i yttre tjänst nekar att registera vissa arbetsuppgifter (som alkotester). Man ska också strunta i att betala ut böter och istället nöja sig med tillsägningar. Dessutom säger många att de tänker maska. Dessutom har man dragit igång en övertidsblockad.

Ledningen vill ännu inte säga hur man ska bemöta detta utan informationsdirektör Lars Förstell säger istället.
– Det finns väl inga protestaktioner men vad vi vet så finns det diskussioner om det, säger han.

Det tillhör inte vardagen att polisen får beröm på den här bloggen, och egentligen inte idag heller, det jag är positiv är istället polisernas villighet att ta till utomfackliga kampmetoder, jag hoppas flera andra yrkesgrupper tar efter! Det är idag knappast några vilda strejker vi pratar om, utan man tar till (vad jag vet) helt lagliga metoder som befinner sig lite i gråzonen. Jag hoppas också att polisernas nyfunna arbetarmilitans kommer leda till att de inte är så flitiga med batong och pepparspraj mot blockerande syndikalister, lite solidaritet kan man ändå kräva.

En annan fråga som dyker upp är vad som skulle hända om man tog till lite mer illegala kampmetoder – militären i Sverige är ju förbjuden att ingripa vid demonstrationer efter Ådalen 1931. Kommer regeringen ringa in strejkbrytare, var skulle man få dom i från i så fall? Förslag mottages tacksamt.

Ironiskt nog är det annars en väldigt bråd dag för snuten i Malmö, det har skett ett rån och kanske placerats ut bomber vid polishuset som nån slags avledande manöver. Min tips här är kanske lite oväntat men väl värt att ta på allvar: Kan det inte vara så att det är polisledningen själva som placerat ut bomberna för att misskreditera fotfolkets arbetsplatskamp för högre lön? Man kanske vill se vilka som i verkligheten kommer maska? Att lansera ett yttre hot vid inre stridigheter är en klassisk söndra-och-härska metod.

Intressant?

Länkar om rånet och bomberna: Sydsvenskan DN, SvD AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Konflikt: Petter och samhällsfeber om Lilla Karachi och facket.

Annonser