– Jag köpte helt och hållet arbetsgivarens linje. Helt enkelt därför att omorganisationen var det bästa för medlemmarna. Så säger Karin Ranehov, vice ordförande hos Kommunal och ombudsman. Hon har däremot inte pratat med medlemmarna.

Senaste dagarna har konflikten på hemtjänstens Gyllebogården i västra innerstaden i Malmö varit väldigt aktuell, läs artiklar hos Sydsvenskan. Hela personalgruppen har omplacerats, både personalen, anhöriga och brukare har protesterat, personalgruppen kräver nu att MBL-förhandlingarna tas om och att man får vara kvar på sin gamla arbetsplats. De har inte blivit tillfrågade av Kommunals Noske som förhandlat helt efter eget, eller rättare sagt arbetsgivarens, huvud.

När jag läst artiklarna är det första jag kommit att tänka på att det precis låter som att arbetsgivaren (och Kommunal) försöker splittra upp en stark personalgrupp.

Nyligen gick Miljöpartiet ut och tyckte att vi skulle ha statliga a-kassor, något som sossarna och vänsterpartiet såklart är emot. Josefin Brink (v) säger – Bryter man loss a-kassan får man lägre fackliga organisationstal eftersom människor inte tycker att facket är samma trygghet längre.

Det ligger en del i det hon säger men frågan är hur negativt det är? Då kanske facket faktiskt är tvungna att göra nån nytta för att folk ska vilja vara med?

Vore det så lätt som att facket stödde sina medlemmar och försökte sälja deras arbetskraft så dyrt så möjligt vore det väl en sak, men så ser inte verkligheten ut. Socialdemokratin, facket och staten är så tät sammankopplade idag så facket kämpar i verklighet FÖR kapitalets långsiktiga intressen, man kämpar för storföretagen och för att hålla tillbaks arbetarnas krav på miljardvinsterna, de små löneökningar vi får är nu inte heller några egentliga löneökningar utan äts upp av höjda priser. Det handlar inte heller om att fack och sossar är klassförrädare, för ledningen hos dessa organisationer tillhör inte arbetarklassen.

Men åter till Malmö och Gyllenbogården, i en sossestyrd stad som Malmö blir det här helt absurt. Hyresgästföreningen är sossar, de ska företräda oss hyresgäster, men det kommunala bostadsbolaget (MKB) är såklart också sossar, och deras vinst kommer först (naturligtvis) så där får vi pisk och de privata värdarna hänvisar till MKB. Precis likadant är det kommunalt, sossarna styr kommunen och de styr kommunal – så de förhandlar med sig själva och de kommunala knegarna får inget för kommunens budget är viktigast. Det går som vanligt ut över oss som jobbar och de boende.

Tyckte du det här var Intressant? Klicka då på länken så uppmärksammas artikeln mer och fler läser den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Mer på Konflikt: akuhujan om Obama och islamofobi, vida latina recenserar film, under täcket tvättar sin liberala byk, den udda vinkeln har joinat, petter om ljugande moderater (som är en kommentar till politikerbloggen, det handlar alltså återigen om blockaderna på Lilla Karachi som jag skrivit om ett par gånger tiderna.

Även Svensson frågar sig Vilken sorts fackförening behöver vi?

Annonser