En hel rad tidningar skriver om att EU:s livsmedelsmyndighet Efsa gjort som sin motsvarighet i USA och gett grönt ljus för försäljning av kött och mjölk från klonade djur. Om tre veckor väntas ett beslut från EUs länder men Sveriges jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) säger nej.

En av mina gamla köksmästare brukade säga ”Att laga mat kan vem som helst lära sig, rotisseur skall man vara född till.”. Med det menade han att steka och grilla kött riktigt bra var den svåraste uppgiften i köket, och det ligger nåt i det.
Som kock så är såklart kött och mjölk en del av våra råvaror, och när råvarorna förändras så kan även kockyrket förändras. Klonade djur ger möjligheten till köttdetaljer som ser exakt likadana ut, samma smak och samma struktur. Det innebär också att om man tar en sådan bit, säg en entrecôte, och steker den på samma gradantal under lika lång tid, så får man samma resultat (blodig, medium, välstekt osv).

Kunskap är makt
Det här är inget för eller emot inlägg utan jag försöker belysa vilka konsekvenser det kan få för oss som lagar mat professionellt. Jag ser på denna förändring ungefär som jag ser på att vi får nya ugnar och andra tillbehör. I restaurangbranschen är det mest yrkesutbildat folk som lagar maten, medan disk och servering ofta är outbildade arbetare. Tekniska förändringar ser jag som en del i klasskampen, man brukar kalla det automatisering när man ersätter arbetare med maskiner och det sker såklart helt i företagens vinstintresse. Arbete som tidigare utförs av människor utförs av maskiner, men framförallt så byggs kunskap in i maskinerna. Med våra nya ugnar kan vi till exempel programmera dom att få löskokta ägg, stekt kalkon eller äppelkaka. Man har räknat ut temperatur, ånga eller torr värme samt vilken tid det tar. På det sättet måste man inte veta själv hur lång tid den där portersteken ska vara inne, tryck bara in ett förvalt program och den sköter sig själv. Men de nya ugnarna har även en övervakande funktion. De har nämligen minneskort så man kan se vilken tid som vilket program använts, man kan se att frukostvärdinnan inte började koka ägg förrän 07.14 och att hon avbröt programmet för de hårdkokta äggen 2 minuter för tidigt. Det handlar här också om att man ska kunna fastställa ansvar för t ex om maten som gick ut var dåligt tillagad så att någon blev matsjuk eller om det var leverantörens fel (detta är extra viktigt i USA där många av förlagorna till hygienkontrollen kommer ifrån, blir någon sjuk där kan det i princip innebära konkurs med deras skadestånd, så exakt vem som var ansvarig är viktigare.).

Det unika med kloningen av djur är kanske att det så att säga sker en automatisering i själva djuret. Arbetsuppgiftens svårighetsgrad förändras genom att råvaran förändras, det är i sig inget unikt, men nu är faktiskt råvaran en levande organism. Vem vet, om femtio år kanske vi har höns som värper löskokta ägg?

Jensen’s Böfhus kan man nog kalla en föregångare här i landet. Det är en internationell restaurangkedja som (vad jag förstått) saknar kockar. Man använder såsbaser som man bara blandar ihop, färdigskurna biffar som bara är att lägga på grillen och en ung, outbildad personal som är jämförbar med andra snabbmatskedjor som McDonald´s och liknande. På det viset pressar man ner sina lönekostnade och kan sälja sina rätter relativt billigt.

Avslutningsvis måste jag ändå säga att restaurangbranschen är en rätt svår bransch att förändra, de allra flesta restauranger är små företag med relativt små vinstmarginaler som drivs av ur-hand-i-mun-kapitalister. En omstrukturering kräver en hel del nya rutiner men framförallt nya, dyrare ugnar. Och som det är nu vägrar många kockar använda de modernare ugnarna som det är tänkt och kör på utan program och termometer och använder sig av den ”tysta kunskap” som finns.

Tidningar om kloning: AB, Sydsvenskan och SvD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Nytt på konflikt: syrran undrar om män kan vara feminister, reciprocity förutspår en krasch för bostadsmarknaden och Vida Latina skriver ruskigt om abort i Argentina.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Annonser