lyft1.jpg

I dagens sydsvenskan står det om att vaktmästarna på sjukhuset i Malmö får lyfta över 100 tvättsäckar om dagen, till en höjd av 170 cm. Naturligtvis tar axlar och rygg en hel del stryk och som vanligt är det inte de som utförs arbetsuppgifterna som tagit fram det här systemet.

Det påminner mig om när jag jobbade i storkök och vi hade dit en ergonom som visade en hel massa om lyftteknik. Det var väl trevligt och det ledde snart till en del gräl med chefen. Det visade sig tämligen snabbt att sätten vi jobbade på inte var så bra för rygg och axlar. Men det var lika tydligt att det ergonomiskt korrekta sättet att lyfta var betydligt mer tidskrävande. Som vanligt handlar det inte ”bara” om lyftteknik utan mer om arbetets organisering och våra rättigheter. För om vi ska lyfta korrekt, så tar det längre tid, tar det längre tid så måste vi antingen prioritera ner något annat eller så måste vi bli fler eller så måste vi ha hjälpmedel. Hur man än vänder och vrider på det så kostar förbättringar pengar för arbetsgivaren, något som chefen inte ville släppa ifrån sig frivilligt.

Men vi började i alla fall lyfta mer korrekt och ta mer tid på oss, hämta vagnar istället för att bära grejor i famnen, ta fram en pall för höga lyft. Det är sådant som krävs, ska man lita till Arbetsmiljöverket kommer det ta en jävla tid. Nu använder säkert vaktisarna redan en del av de här metoderna, och de har säkert tipsat massmedia också. Min poäng är att ledningen inte frivilligt släpper ifrån sig pengar, man måste kämpa för det. Annars är det vi som får arbetsskador. På storköket fick vi i alla fall en extra pall, en vagn och en lift, det underlättade. Jag var ganska ung när jag jobbade där och då måste man faktiskt ha huvud nog att inse att arbetskamraterna på 56 år kanske känner av lyften mer än vad man själv gör, och såklart att man också blir gammal.

På engelska kallas det work-to-rule och på italienska ”sciopero bianco” som betyder ”vit strejk”. Fattigt nog kan jag inte ett svenska begrepp för det (förslag mottages tacksamt!). Det betydet helt enkelt att man arbetar efter regelboken och då får jobbet ta den tid det tar, oftast betydligt längre än vad ledningen vill.

För övrigt har vi nu gått med i konflikt-bloggarna som länken till höger antyder. Klicka gärna och kika vad andra skrivit, så småningom kommer det nog upp seriösare länkar till enskilda sidor från mig också.

Tycker du att detta är intressant? Tryck då här så får fler läsa det

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser