Hur snuskigt det egentligen är på krogen är återigen aktuellt i och med att Stockholms miljöförvaltning har gjort en del oanmälda besök och kommit fram till att 21 av 28 restauranger varit under all kritik.

Som vanligt får mitt inlägg präglas av ett ständigt frånvarande perspektiv i nästan alla debatter – en åsikt från nån som jobbar på golvet i branschen.

Ganska ofta hör man massa förutfattade åsikter om att det skulle vara ställen som ”ser lite sunkiga ut” som pizzerior eller vanliga lunchställen i arbetarområden. Det är så klart skitsnack. Anledningen är (som så ofta annars) att snusket i mångt och mycket inte beror på ”okunskap” utan på vinstintresset. Man pressar priserna, använder för gamla råvaror, köper inte in nya kylar, tar in för lite och (när det gäller hygien) för outbildad personal. Så länge man tjänar pengar på att använda gamla råvaror och inte prioriterar städning (städningen genererar ingen omedelbar vinst) kommer krogsnusket fortleva – så enkelt är det. Jag har jobbat på 15-20 olika snabbmatsställen, kaféer, hotell, À la carte – och lunchrestauranger och storkök. Det stället med särklass bäst hygien var faktiskt ett kommunalt storkök (där fanns istället andra brister, t ex så varmhölls maten galet länge).

Bland det snuskigaste var att jobba med familjerestauranger eller ägare/delägare som krögare. Anledningen är återigen att de ser till de kortsiktiga ekonomiska intressena för att gå runt, vilket dom naturligtvis måste göra. De jobbar ofta som svin för att, i praktiken, dra in pengar till en bank eller ett fastighetsägare.

Jag minns speciellt ett ganska ”fint” ställe där mycket hippa töntar och kulturmänniskor går – det var ett öppet kök och en annan kock (som var delägare) tappar en biff på golvet, tar upp den och torkar av den och lägger tillbaks den på tallriken. I ett öppet kök till och med, sanslöst. Eller stället som körde sina toalettsitsar i diskmaskinen, fräscht…

Nå, nog om det, om man ska vara positiv så tål de flesta friska människor att få i sig rätt mycket skit och gammal mat utan att bli sjuka.

Lästips: Marcel om Att steka hamburgare
En mycket läsvärd artikel om att jobba i restaurang.

Läs nyheten från Svd om krogsnusket.

Tyvärr har de andra bloggare som skrivit om ämnet bara skrivit ointressant skit, men testa ändå att läsa andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant?

Annonser