Det kan väl inte ha undgått så många att Inger Efraimsson, ordförande i Försäkringskassan, hoppat av sitt jobb i protest mot regeringens politik. Med det regelverket och de styrkeförhållanden vi har idag i klasskampen finns det för många ett ekonomiskt tvång att jobba medan de är sjuka. Men för att bli lite mer personlig tänkte jag berätta att idag skickade jag och en äldre servitris hem en ung tjej som är praktikant på restaurangen.

Hon hade gått och hostat hela morgonen och ingen av cheferna hade sagt någonting, gratis arbetskraft smakar gott. Ja, i dagens ”bidrags-Sverige” är det lätt för arbetsgivare att få gratis slavar som riskerar dåliga betyg om de säger emot.

Till slut fick vi nog, både av omtanke och av egoistiska skäl, jag har ingen lust att själv bli sjuk för att en praktikant inte vågar sjukskriva sig. Cheferna var inte i närheten när vi skickade hem henne, men hon såg lättad ut, både för att hon kunde gå hem men också för att hon slapp ta beslutet själv.

Vi var kaxiga nog att skicka hem henne, men tyvärr skulle vi nog varit tvungna att motivera det med ”kundernas bästa” eller nåt annat trams, när det borde vara självklart att man inte ska behöva jobba när man är sjuk.

Men för att blicka framåt: att tillsammans ta den här sortens beslut kan förhoppningsvis stärka den splittrade arbetsstyrkan vi har på jobbet, dags att sätta oss själva i första rummet.

Läs även på: Svensson, Ett hjärta rött, LOKE

Tidningar om Försäkringskassan: Hd, Svd, AB, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant?

Annonser